Ga verder naar de inhoud

Tuinen

Welke schade kan een everzwijn veroorzaken aan je tuin? En welke tips helpen?

Waarom een everzwijn je tuin bezoekt

Everzwijnen zijn echte bosliefhebbers. Toch is je tuin soms niet te versmaden voor deze dieren: 

  • Weinig voedsel in het bos. Dit is meestal op het einde van de winter, als de voorraad eikels, beukennootjes of kastanjes op is. De dieren hebben honger en zwerven over grotere afstanden op zoek naar voedsel. 
  • Bron van eiwitten. Het verteren van eikels vreet in de herfst aan de eiwitreserves van everzwijnen. Daarom gaan ze op zoek naar eitwitrijk voedsel van dierlijke oorsprong, zoals regenwormen en insecten. Ze profiteren extra van de eerste najaarsbuien: die maken de bodem zacht en goed doorwroetbaar.   
  • Het is er rustig en veilig. In een bos kan het erg druk worden, met wandelaars op en langs de paden, loslopende honden, mountainbikers, ruiters en soms zelfs jagers. Een rustig gelegen tuin vormt dan een veilige schuilplaats.  
  • Fastfood in de buurt. Kattenbrokken, groenafval en vuilniszakken zijn lekkere hapjes voor everzwijnen. Vinden de dieren naast een gedekte tafel ook een veilig plekje, dan gaan ze zich thuis voelen in de stedelijke omgeving

Schade van everzwijnen in je tuin

Een everzwijn in je tuin is niet alleen schrikken, maar brengt mogelijk ook heel wat schade met zich mee: 

Vaak 
Met hun sterke snuit ploegen ze de bodem om op zoek naar voedsel, en zorgen zo voor wroetschade. Ook moestuinen moeten er al eens aan geloven.
Schade aan omheiningen komt vaak voor als ze niet everzwijnbestendig zijn. Met hun wigvormige kop duwen everzwijnen de draad van de omheining omhoog. 

Zelden 
Als ze oog in oog komen te staan met een hond en geen uitweg hebben, kunnen everzwijnen in zeldzame gevallen de hond aanvallen.  


Schade door everzwijn? Toch niet! 

  • wroetschade door kraaiachtigen 
  • opengescheurde vuilniszakken door kraaiachtigen of katten 
Omheining voor everzwijnen

Schade voorkomen

Met een everzwijnproof raster ontzeg je everzwijnen de toegang tot je tuin.
Maar ook door voorzichtig om te springen met voedsel, maak je de buurt onaantrekkelijk voor everzwijnen: 

  • voeder de dieren niet actief
  • zet vuilniszakken ‘s ochtends buiten in plaats van de avond voordien
  • scherm composthopen af
  • gooi geen groenafval in de berm.

Beheer van everzwijnen in woonwijken en tuinen is niet evident. Preventieve maatregelen zijn noodzakelijk, maar ook jacht kan soms nodig zijn. Dit leertraject van Agentschap Natuur en Bos zoekt nieuwe strategieën voor praktische en wettelijke knelpunten.  

Toch schade geleden?

Schade van everzwijnen komt in aanmerking voor vergoeding als de dieren afkomstig zijn van een natuurterrein, onder beheer van de Vlaamse overheid of een erkende vereniging, waar ze niet bejaagd of op een andere manier bestreden mogen worden. Indien mogelijk, moet je bijzondere jacht of bestrijding toepassen. Je moet de schade bewijzen en aantonen dat je een van de verplichte basismaatregelen hebt genomen.